Filantropska misija Bogoljuba Karića: Kako porodica Karić uzvraća

Iako je Bogoljub Karić postigao spektakularan uspeh kroz BK Grupu i njene raznovrsne poslovne subjekte, njegova postignuća nisu ograničena samo na podsticanje masivnog fiskalnog rasta vlastitog biznisa. Kroz svoje Fondacije, Centar za razvoj malog preduzetništva i Karić Fondaciju pomogao je osetljivim grupama populacije da ostvare finansijsku stabilnost, pa čak i napreduju, u izazovnim ekonomijama.

Pružanje pomoći privredi, jedan po jedan preduzetnik.

Porodica Karić bila je prva u komunističkoj Jugoslaviji koja poseduje i upravlja potpuno privatnim biznisom, a privatna fabrika je bila od ključne važnosti u pružanju alata i resursa neophodnih za izgradnju drugih privrednih subjekata u regionu. Imajući u vidu iz prve ruke kako privatno preduzeće neguje zdravu lokalnu ekonomiju, Bogoljub Karić je posvetio veliki deo svog vremena i mnoge svoje resurse kako bi pružio podršku malim preduzećima.

Centar za razvoj malih preduzeća povezuje vlasnike malih preduzeća s alatima koji su im potrebni da započnu izgradnju profitabilnog poslovanja. Pomažući ovim preduzetnicima da razvijaju održive kompanije, on pomaže u stvaranju mogućnosti tokom čitavog lanca snabdevanja. „Otvaranje samo jednog radnog mesta je čin najvećeg patriotizma koji svako može da učini“, rekao je.

Karić Fondacija

Bogoljub Karić je 1992. godine pokrenuo Karić Fondaciju, neprofitnu organizaciju posvećenu pružanju pomoći osetljivim populacijama širom sveta. Karić Fondacija je pomogla izgradnju i održavanje bolnica, škola i dečijih domova u istočnoj i zapadnoj Evropi.

Pored toga, Karić Fondacija sponzoriše Nagradu braća Karić, godišnju nagradu za pojedince i organizacije za njihova značajna dostignuća u oblasti naučnog istraživanja, novinarstva ili humanitarnog rada.

Bogoljub Karić nastavlja da sponzoriše humanitarne ciljeve i može ponovo da vrši javnu funkciju. Njegova filozofija da su privatna preduzeća i filantropija ključevi za jačanje veće ekonomije vodili su ga na njegovom profesionalnom putu. Dirnut nastojanjima onih koji se stalno zalažu za jaču Srbiju, on planira da pomogne mladim ljudima da realizuju svoje najviše ambicije. „Sanjao sam o stvaranju nove generacije briljantnih umova, inspirisanih savremenicima koji su svojoj domovini nesebično posvetili svoj rad i život“.